Miten onnekkaita olemmekaan...

... kun saamme tehdä kehittämistä näissä maisemissa (eli rakkaudentunnustus Hiedanrannalle)

Hiedanrannassa sijaitseva Lielahden kartanon puisto on täynnä upeita, vanhoja puita. Kädet eivät ylettyneet puun ympäri, kokeilin.

Kävimme 11.6.2020 kolleegani Tommi Halosen kanssa Hiedanrannassa, virallisesti tutustumassa Tyyppaamon tiloihin, joita haaveilemme urbaanin ruoantuotannon pilottien kotipaikaksi KIEPPI-hankkeessa. Samalla kävimme imemässä itseemme Hiedanrannan taianomaista fiilistä. Alla kuvakooste allekirjoittaneen mielestä parhaista paloista (ja myönnettäköön, olen haaveillut Hiedanrannassa työskentelystä vuodesta 2016, kun pääsin olemaan kehittämisen ensiaskeleissa mukana edellisen työni puitteissa. Tämä on siis rehellinen rakkaudentunnustus Hiedanrantaa kohtaan). 

Graffiti taideteoksia vanhojen tehdasrakennusten seinillä
Sähköautojen latauspiste kartanon edustalla.

Jo saapuessa voi aistia, että täällä tehdään asiat eri tavalla. Tulijaa ottavat vastaan upeat graffiti-taideteokset, jotka kohoavat Kuivaamon kulttuuritilaa ympäröiville seinille. Taideteokset ovat Spraycancontrol urbaanien katutaidetapahtumien tulosta. Kartanon edessä on pari parkkipaikaa (mutta parhaiten paikalle pääsee pyörällä ja bussilla), joista osa on varatta sähköautoille.

Lielahden kartano ja upea vanha puu



Lielahden vanha kartano on upea. Täällä tulee usein pysähdyttyä kahville Sopimusvuori ry:n ylläpitämässä Mielihyvin kahvilassa. Tällä kertaa emme pitäneet kahvitaukoa, en ymmärrä miksi. Kartanon puisto on täynnä upeita vanhoja ja valtavia puita. Niitä tekee mieli halata. Halasin. 


Lielahden vanha kartano ja upea uusi suihkulähde




Tyyppaamon infotaulu.
Tyyppaamon yksi pilottitiloista

















Pääasiallinen tehtävä oli tutustua Hiedanrannan vanhaan konehuoneeseen rakennettuun Tyyppaamo -koetilaan, johon KIEPPI-hankkeen urbaanin ruoantuotannon kokeiluja on tarkoitus laittaa pystyyn. Olimme erittäin vaikuttuneita siitä, minkälaisia tiloja kokeiluille on kunnostettu. Hiedanrannassa on sen yleisölle avaamisesta saakka panostettu kokeilukulttuuriin ja haluttu löytää asuinaluetta parhaiten palvelevat, kestävät ja kiertotalouden mukaiset toimintatavat. Alueella on ollut yli 40 kokeiluhanketta ja siellä toimii tälläkin hetkellä liuta varsin mielenkiintoisia yrityksiä (mm. vertikaaliviljelyyn, kuivasanitaatioon ja biohiilen tuotantoon liittyviä yrityksiä). Tyyppaamo on hyvä esimerkki kaupungin ja Hiedanrannan Kehitys Oy:n panostuksesta kokeilukulttuuriin, tilat olivat vähintäänkin vaikuttavat. KIEPPI-hankkeen kestävän urbaanin ruoantuotannon pilotit alkavat syksyllä 2020.


Villin Vyöhykkeen siemenpankkikokeilu
Villin Vyöhykkeen kasvatuslaatikot ovat valmiina tuleviin pilotteihin




Kävimme Tyyppaamon jälkeen tutustumassa myös jo meneillään olevaan, vihersuunnittelun kiertotalouteen liittyvään pilottiin. Pilottia toteuttaa Villi Vyöhyke ry yhteistyössä KIEPPI-hankkeen Tampereen osatoteutuksen kanssa. Lisää tietoa pilotista löydät tästä Jere Niemisen blogista

Hedelmäpuita syötävässä puistossa

Valokoru-kasvihuoneet

















Kirsikkana kakun päällä halusin käydä imemässä itseeni Hiedanrannan syötävän puiston tunnelmaa ja ihailemassa kasveja. Kokemus oli MIELETÖN.  Syötävään puistoon on istutettu kunnioitettava määrä erilaisia monivuotisa puita ja pensaita (mm. omenaa, kirsikaa, vattua, erilaisia herukoita, tyrnejä) ja yksivuotisia herkkuja (mm. tomaatteja, yrttejä, maissia, purjoa, kesäkurpitsoita). Fiilis puistossa on ihmeellisen rauhallinen, seesteinen suorastaan. Kuka tahansa saa nauttia puiston antimista (tiettyjä sääntöjä noudattaen) ja yhteisiä sadonkorjuujuhlia järjestetään puistossa mm. syksyisin. Tunnustettakoon, että olen henkilökohtaisesti erityisen ylpeä puistosta, koska olen ollut aikanaan tekemässä KIVIREKI-hanketta, jossa puiston suunnittelu tehtiin. Olen myös erittäin vaikuttunut, että kaupunki otti puiston toteuttamisen tehdäkseen. Lisäksi puiston alueella on ARC-hankkeen valokoru- kasvihuoneet. Söpöjä ovat!



Syötävän puiston säännöt

Luulen tämän olevan purjoa?
Joka kerta, kun käymme Tommin kanssa Hiedanrannassa, tulemme siitä hirvittävän iloiseksi. Mielestäni se kertoo omaa kieltään tämän upean vanhan tehdasmiljöön ja tulevan kestävän kaupunginosan hengestä. Hiedanrannasta löytyy melko varmasti jokaiselle jotakin ja paljasljalkaisena tamperelaisena olen naurettavan ylpeä siitä, minkälainen helmi meillä onkaan kaikkien nautittavissa Lielahden kupeessa. Miten onnekkaita olemmekaan, että saamme KIEPPI-hankkeessa tehdä kehittämistä tässä hankkeessa.


Kirjoittaja:

Karoliina Tuukkanen
Projektipäällikkö, KIEPPI-hanke
Tampereen kaupunki, Kestävä Tampere 2030 -ohjelma
Lisätietoa hankkeesta: www.tampere.fi/kieppi 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Biodiversiteetti kiertää Hiedanrannassa

Kaupungit infra-alan muutosajureina

Markkinaehtoinen kiertotalous vaatii tukea