Meriteollisuudesta Turun Tiedepuistoon



Sofia Tuominen toimii Turun seudun elinkeinoyhtiössä, Turku Science Park Oy:ssä KIEPPI -hankkeen Kiertotalous- ja yrityskumppanuusasiantuntijana.
Turun Tiedepuistossa toteutetaan KIEPPI-hanketta muun muassa partnerointimallilla, jossa autetaan alueen avaintoimijoita löytämään yrityskumppaneita, jotka tarjoavat ja kehittävät ratkaisuja kestävän kehityksen ja kiertotalouden teemoihin liittyen. Toimet voivat olla pieniä tai suuria arkipäiväisiä tekoja.

Partnerointimallissa tuodaan uusi tapa toimia kaupunkikehittämisen saralle ja sovellamme sitä innolla. Vastaava toimintamalli on jo todettu hyödylliseksi meriteollisuudessa, jossa Maritime Accelerator -nimellä kulkeva kiihdytysohjelma on lähdössä käyntiin jo kolmatta kertaa. Parin ensimmäisen vuoden aikana olemme etsineet ratkaisuja suurille merialan toimijoille innovatiivisilta kasvuyrityksiltä ja tuoneet ratkaisuja eri toimialoilta.

Maritime Accelerator -ohjelmassa tunnistetaan suurten meritoimialan yritysten haasteita, joita ratkaisemaan etsitään innovatiivisia kasvuyrityksiä eri aloilta. Näistä kasvuyrityksistä sitten haastatellaan lupaavimmat, joista valitaan parhaat tavattaviksi ohjelman aikana järjestettävillä työpajoilla, joissa yritykset pääsevät tapaamaan ja keskustelemaan sekä ratkomaan yhdessä suurten yritysten haasteita kasvuyritysten tuotteilla tai palveluilla. Eli ideana on tuoda jo testattuja ja liiketoimintaa tuottavia tuotteita sekä palveluita toisen toimialan puitteisiin ja muokata siitä tarvittaessa vielä paremmin sopiva uudelle toimialalle.

Laaja haku toimialarajojen yli sekä yritysten tekemä yhteistyö ohjelman aikana erottaa toiminnan perinteisestä myyjä-ostaja -asetelmasta. Tällä tavalla saadaan paremmin sopivia ratkaisuja sekä päästään näkemään teknologioiden ja trendien kehitystä kyseisen teeman puitteissa.
Olemme saaneet meritoimialalla paljon positiivista palautetta niin suurten kuin kasvuyritysten tahoilta. Ohjelma on nähty hyödylliseksi ja nopeasti ratkaisuja tuovaksi malliksi.
Hyvänä esimerkkinä konseptin tuomista käytännön ratkaisuista ovat muun muassa Rauma Marine Constructionin löytämä rakennusteollisuudessa toimiva kasvuyritys Aiforsite, jonka avulla raumalaiset lähtivät ratkomaan työmaavalvontaa sekä rakentamisen etenemisen seurantaa.
Lupaavien kokemusten saattelemana odotammekin innolla kokemuksia konseptin viemisestä uuteen ympäristöön, Turun Tiedepuistoon.

Olemme jo tavanneet yhdessä Aino Ukkolan ja Lotta Mujon kanssa useita alueen toimijoita, joita olemme pyytäneet kertomaan meille heidän haasteistaan sekä jo käynnissä olevista kestävän kehityksen projekteista. Vastaanotto Tiedepuistossa on ollut erinomainen ja muutaman toimijan kanssa olemmekin sopineet jo etenemisen seuraavista askeleista. Näiden haasteiden pohjalta lähdemme etsimään ratkaisuja eri alojen kasvuyrityksistä. Ensisijaisesti toivomme löytävämme ratkaisuja alueellisesti mutta mikäli toivottuja ratkaisuja ei löydy lähistöltä, laajennamme hakualuetta laajemmaksi.

Kirjoittaja:
Sofia Tuominen
Kirjoittaja on Turku Science Parkin Kasvuvalmentaja ja toimii Kieppi-hankkeessa Kiertotalous- ja yrityskumppanuusasiantuntijana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Biodiversiteetti kiertää Hiedanrannassa

Kaupungit infra-alan muutosajureina

Markkinaehtoinen kiertotalous vaatii tukea