Haussa uusia ratkaisuja urbaaniin ruuantuotantoon ja ruokahävikin vähentämiseen

Sekä Tampereella että Espoossa KIEPPI-hankkeen kautta kehitetään kestävää urbaania ruuantuotantoa kaupungeissa. Käynnissä olevilla Nopeat kokeilut -hankinnoilla Tampere ja Espoo hakevat uusia yritysten tuottamia ratkaisuja pilotoitavaksi kaupunkiympäristössä. Parhaat pilotointi-ideat ostetaan yrityksiltä palveluna.

Molemmissa kaupungeissa nopeiden kokeilujen haluttiin mahdollistavan monenlaiset ratkaisut, joissa korostuisi innovatiivisuus ja kestävä ruokajärjestelmä. Tämän vuoksi yritysten tarjoamat ratkaisut voivat liittyä mihin tahansa urbaaniin ympäristöön sopivaan toimintatapaan, tuotantoon tai jakeluunTärkeää on, että ratkaisut ovat kiertotalouden mukaisia ja hyödyntävät uutta teknologiaa, digitalisaatiota tai uusia toimintamalleja sekä vähentävät ruokajärjestelmän ekologista kuormitusta.

Urbaanin ruuantuotannon lisäksi Espooseen etsitään ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseen. Yritysten ratkaisut voivat liittyä ruokaketjun minkä tahansa vaiheen, kuten ravitsemuspalveluiden, kunnan, kaupan alan tai kotitalouksien haasteisiin.

Ruokaa läheltä

Kestävä ruoantuotanto on ollut yksi Hiedanrannan kehitysvision kärkiteemoista alueen alkuajoista lähtien. Tavoitteena on tutkia, mikä rooli urbaanilla ruoantuotannolla voi olla uusia, kestäviä kaupunginosia toteuttaessa. Hiedanrannasta löytyy myös tiloja itse pilottien toteuttamiseen. Käytössä on yleisiä maa-/piha-alueita ulkona (tarvittaessa aidattuna) sekä tarpeen mukaan tiloja voidaan järjestää myös vanhoissa tehdashalleissa sijaitsevassa Tyyppaamo –innovaatiotilassa (pienempiä työtiloja tai isompia tiloja halliaulasta). Nämä tilat ovat käytössä nopeisiin kokeilujen ajaksi veloituksetta.


Espoon Kerassakin yrityksille on avautunut mahdollisuuksia väliaikaiskäyttöön soveltuvista tuotantotiloista esimerkiksi SOK:n omistamilla ja vuokraamilla Keran halleilla. Keran alueella toimii jo useita ruuantuottajayrityksiä, mikä edistää yhteistyön muodostumista yrityksien välille. Nopeat kokeilut -hankinnan pilotoinnit voi silti toteuttaa missä vain Espoossa – tavoitteena on, että ratkaisut tukevat kiertotaloutta ja kestävää elämäntapaa kaupungeissa.

Nopeat kokeilut -haku on nyt käynnissä!

Kestävä urbaani ruoantuotanto Tampereella
Tarjousten jättäminen 5.6.2020 klo 12:00 mennessä.

Urbaani ruuantuotanto ja ratkaisut ruokahävikin vähentämiseen
Tarjousten jättäminen 21.6.2020 klo 23:59 mennessä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Biodiversiteetti kiertää Hiedanrannassa

Kaupungit infra-alan muutosajureina

Markkinaehtoinen kiertotalous vaatii tukea