Turun Tiedepuisto on rohkean kehityksen ja kokeilujen alusta

 

Näkymä Tiedepuistolta kohti keskustaa.

Turun Tiedepuisto kehittyy vauhdilla. Viimeisten noin 7 vuoden aikana sinne on investoitu yli miljardilla eurolla niin yksityistä kuin julkistakin rahaa. Eikä vauhti hyydy, vaan tulossa on Kupittaan ja Itäharjun yhdistävän Tiedepuiston keskustan kilpailu, suunnitellaan Tunnin junaa ja tehdään raitiotien toteutussuunnitelmaa.

Kun Tiedepuiston alue rakentuu, niin samalla se muuttuu ekologisesti kestävämmäksi uusimpien rakentamisen ja infran ratkaisujen myötä. Entä arjen pienet ratkaisut? Voiko yritysten toimintaympäristö, niiden liiketoiminta ja ihmisten kokoiset ratkaisut kehittyä ison kuvan kanssa rinta rinnan? Voiko kiertotalous ja jakamistalous toteutua Tiedepuistossa? Kokemuksemme mukaan voi, mutta sen eteen pitää tehdä sinnikästä kehittämistyötä ja siinä pitää hiukan tuupata toimijoita. Me Turku Science Park Oy:ssä olemme kokeilleet nyt kehitystuupparin roolia Tiedepuiston alueen kehittämisessä.

Kumppanuustoiminta ei synny itsestään

Vuoden 2020 aikana käynnistimme Tiedepuiston alueella kumppanuustoimintaan kannustamisen soveltaen meriteollisuudessa opittua tapaa yhdistää isot yritykset ja pienemmät yritykset ratkomaan kestävyyteen liittyviä haasteita. Ja kun seudullisessa kehitysyhtiössä työskentelemme, niin autamme ratkomaan haasteita siten, että eri kokoiset yritykset saavat siitä lisää liiketoimintaa.

Kiertotaloutta edistävät pilotit Tiedepuistossa

Miten olemme kumppanuuksien luomisessa onnistuneet? Se voidaan tässä vaiheessa sanoa, että meidät on otettu erittäin hyvin vastaan ja kehittämishaasteita on löytynyt. Samaan aikaan on todettava, että työ vaatii kärsivällisyyttä ja aikataulut venyvät helposti. Pandemia ja siirtyminen etätyöhön ovat hidastaneet toteutuksia. Lisäksi on myös niin, että pienehköt kehittämiskohteet jäävät helposti isojen asioiden jalkoihin, vaikka kuinka olemme yrittäneet niissä auttaa. Ylpeänä voimme kuitenkin todeta, että meillä on työn alla viisi hyvää pilottia ja useita aihioita valmistelussa.

Kirjoitamme kaikista piloteista omat juttunsa kevään 2021 aikana, mutta tässä ne jo yhteenvetona mainittuna.

Ruokahävikin vähentämiseen tähtäävä pilotti toteutetaan HK Scan Finlandin ja Operaatio Ruokakassin yhteistyönä. Tästä pilotista olemme erityisen innoissamme sen takia, että vaikka tässä kenenkään liikevaihto ei kasva, niin sillä on myönteisiä sosiaalisia ja ekologisia vaikutuksia. Toinen pilottimme edistää urbaania ruuantuotantoa. Sen toteuttavat Sokos Original Hotel Kupittaa ja Plantui Oy. Kolmannessa pilotissa kokeillaan akustiikkalevyjen keräämistä ja uudelleenkäyttöä Tiedepuiston alueella Hyssny Finlandin, Turun Teknologiakiinteistöjen ja Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin yhteistyönä. Neljännessä ja viidennessä pilotissa haasteen esittäjänä on Turun Teknologiakiinteistöt ja aiheina ovat jätehuollon kehittäminen sekä Jussin aukion kehittäminen. Näissä ratkaisuyrityksiä on mukana jo nyt toistakymmentä ja jätehuollosta järjestetään kevään aikana innovaatiokilpailu.

Kumppanuuksia rakennamme osana 6Aika Kestävien kaupunginosien kumppanuusmalli KIEPPI -projektia, jossa Turku Science Park Oy kehittää Turun Tiedepuistoa, Tampereen kaupunki Hiedanrantaa ja Espoon kaupunki Keran aluetta. Projekti jatkuu syksyyn 2021 asti. Turussa työ on sidottu tiiviisti Tiedepuiston kärkihankkeen tavoitteiden mukaiseen työhön.


Blogikirjoituksen kirjoittaja on Aino Ukkola, KIEPPI-hankkeen projektipäällikkö Turku Science Park Oy:sta. 

Lisäksi kiertotalouden pilotteja hankkeessa kehittävät Lotta Mujo ja Sofia Pihlava Turku Science Park Oy:stä.

Kirjoitus on julkaistu ensin Turun Tiedepuiston Smart and Wise blogissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaupungit infra-alan muutosajureina

Biodiversiteetti kiertää Hiedanrannassa

Keinoja hankintojen kehittämiseen: markkinavuoropuhelun merkityksellisyys