Kiertotalous osaksi tilojen käyttöä

Alkuvuodesta 2020 Sari Lahokoski etsi Linnan Marenki -yritykselleen uutta toimitilaa, mikä soveltuisi elintarvikkeiden valmistamiseen. Hän otti yhteyttä Espoon kaupunkiin luettuaan Keran alueen kehittämisestä ja kiertotaloudesta. Lahokoskelle ehdotettiin yhteydenottoa Keran halleilla jo toimivaan Is it cooking -yritykseen tilojen mahdollisesta yhteiskäytöstä. Jo muutaman päivän päästä Lahokoski kävi tutustumassa tiloihin, ja noin kuukauden päästä hän aloitti yritystoiminnan Keran halleilla, missä Sari Lahokoski ja Is it cooking -yrityksessä toimiva Teemu Kirjavainen jakavat vuokratilan.

Teemu Kirjavainen ja Sari Lahokoski työskentelevät Espoon Kerassa yhteiskäyttöisessä elintarviketilassa. 


Vuonna 2017 pääkaupunkiseudulla oli 1,2 miljoonaa m² tyhjää toimistotilaa, mikä on vajaakäyttöasteena Euroopan korkeimpia. Useissa tyhjissä toimistorakennuksissa on myös isot keittiötilat, mutta ainoastaan keittiön vuokraaminen on kiinteistön omistajalle harvoin kannattavaa, ja silloinkin tilat vuokrataan Lahokosken ja Kirjavaisen mukaan yleensä kokonaisena yhdelle toimijalle.

Samaan aikaan juuri elintarviketiloille on pääkaupunkiseudulla kysyntää ja monet yrittäjät etsivät toiminnalleen tiloja. Lahokosken mukaan elintarviketiloja on pääkaupunkiseudulla vähän, ja ne ovat kalliita ja isoille toimijoille suunnattuja. Vuokrahinnan ollessa korkea pienyrittäjällä täytyy käytännössä olla jo olemassa olevaa tulovirtaa toimintaa aloittaessaan. Lahokoski kertoo monen elintarvikeyrittäjän toivovan mahdollisuutta päästä kotikeittiöstään testaamaan uutta tuotettaan markkinoille, mutta elintarviketilojen vuokrataso on siihen nähden haastava.

Espoon Kerassa tilojen tehokasta käyttöä pyritään edistämään väliaikaiskäytöllä. Teollisuusalueena tunnettuun Keraan tulee 2020-luvulla rakentumaan uusi asuin- ja työssäkäyntialue, minkä myötä monet alueen nykyisistä toimisto- ja teollisuusrakennuksista puretaan seuraavan 2-10 vuoden ajalla. Alueen pitkän kehittymisen ajan tilojen väliaikaiskäyttö on tärkeä keino elävöittää aluetta ja tuoda sinne uutta yritystoimintaa. Kerassa sijaitseva S-ryhmän entinen logistiikkakeskus on muuttunut monenlaisille yrityksille toimitiloja tarjoaviksi Keran Halleiksi.  Tilojen tehokas käyttö ja muunneltavuus on osa kiertotaloutta, mihin Keran alueen kehittäminen perustuu. Keran Halleilla Lahokoski ja Kirjavainen jakavat entisen logistiikkakeskuksen ison keittiötilan ja ravintolasalin.  ”Keittiötila on monipuolinen ja molemmat tarvitsemme erilaisia työvälineitä. Tilat mahdollistaisivat vielä useammankin yrityksen toiminnan”, Kirjavainen kertoo.

Linnan Marenki valmistaa makeita ja suolaisia tarjottavia sekä näyttäviä marenkeja. Is it Cooking puolestaan tarjoaa ravintola- ja catering-palveluja. 


Kirjavaisen mukaan prosessi tilan käytölle on tehty helpoksi Keran halleilla. Alivuokrausmahdollisuus varmistettiin S-ryhmältä ja alivuokralainen esiteltiin heille, mutta alivuokrasopimus on tehty keittiötilan jakavien yritysten välille. Yrittäjien arkeen jaettu, yhteiskäyttöinen toimitila tuo paljon etuja: ”Meille tilojen jakamisen parhaat puolet ovat yhteisöllisyys ja toisen yrittäjän apu, sekä alhaisemmat vuokrakustannukset hyvällä sijainnilla.”, Lahokoski kertoo.

Yhteiskäyttöinen toimitila on yksi ratkaisu toimitilojen haasteisiin pääkaupunkiseudulla. Tilojen tehokkaamman käytön kannalta rakennuksen käyttötarkoituksen muutos ja tilojen jakaminen tulisi olla joustavampaa. Sitä varten muutoksia tarvitaan sekä julkisen että yksityisen puolen toimijoilta tilojen muunneltavuuden, tyhjillään olevien tilojen käyttöönoton, sekä uudenlaisten käyttötapojen kannustamiseksi. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Biodiversiteetti kiertää Hiedanrannassa

Markkinaehtoinen kiertotalous vaatii tukea

Kaupungit infra-alan muutosajureina