Kiertotalous osaksi tilojen käyttöä
Alkuvuodesta 2020 Sari Lahokoski etsi Linnan Marenki -yritykselleen uutta toimitilaa, mikä soveltuisi elintarvikkeiden valmistamiseen. Hän otti yhteyttä Espoon kaupunkiin luettuaan Keran alueen kehittämisestä ja kiertotaloudesta. Lahokoskelle ehdotettiin yhteydenottoa Keran halleilla jo toimivaan Is it cooking -yritykseen tilojen mahdollisesta yhteiskäytöstä. Jo muutaman päivän päästä Lahokoski kävi tutustumassa tiloihin, ja noin kuukauden päästä hän aloitti yritystoiminnan Keran halleilla, missä Sari Lahokoski ja Is it cooking -yrityksessä toimiva Teemu Kirjavainen jakavat vuokratilan.
Teemu Kirjavainen ja Sari Lahokoski työskentelevät Espoon
Kerassa yhteiskäyttöisessä elintarviketilassa. |
Vuonna 2017 pääkaupunkiseudulla oli 1,2 miljoonaa m² tyhjää
toimistotilaa, mikä on vajaakäyttöasteena Euroopan korkeimpia. Useissa tyhjissä
toimistorakennuksissa on myös isot keittiötilat, mutta ainoastaan keittiön
vuokraaminen on kiinteistön omistajalle harvoin kannattavaa, ja silloinkin
tilat vuokrataan Lahokosken ja Kirjavaisen mukaan yleensä kokonaisena yhdelle
toimijalle.
Samaan aikaan juuri elintarviketiloille on pääkaupunkiseudulla kysyntää ja monet yrittäjät etsivät toiminnalleen tiloja. Lahokosken mukaan elintarviketiloja on pääkaupunkiseudulla vähän, ja ne ovat kalliita ja isoille toimijoille suunnattuja. Vuokrahinnan ollessa korkea pienyrittäjällä täytyy käytännössä olla jo olemassa olevaa tulovirtaa toimintaa aloittaessaan. Lahokoski kertoo monen elintarvikeyrittäjän toivovan mahdollisuutta päästä kotikeittiöstään testaamaan uutta tuotettaan markkinoille, mutta elintarviketilojen vuokrataso on siihen nähden haastava.
Espoon Kerassa tilojen tehokasta käyttöä pyritään edistämään väliaikaiskäytöllä. Teollisuusalueena tunnettuun Keraan tulee 2020-luvulla rakentumaan uusi asuin- ja työssäkäyntialue, minkä myötä monet alueen nykyisistä toimisto- ja teollisuusrakennuksista puretaan seuraavan 2-10 vuoden ajalla. Alueen pitkän kehittymisen ajan tilojen väliaikaiskäyttö on tärkeä keino elävöittää aluetta ja tuoda sinne uutta yritystoimintaa. Kerassa sijaitseva S-ryhmän entinen logistiikkakeskus on muuttunut monenlaisille yrityksille toimitiloja tarjoaviksi Keran Halleiksi. Tilojen tehokas käyttö ja muunneltavuus on osa kiertotaloutta, mihin Keran alueen kehittäminen perustuu. Keran Halleilla Lahokoski ja Kirjavainen jakavat entisen logistiikkakeskuksen ison keittiötilan ja ravintolasalin. ”Keittiötila on monipuolinen ja molemmat tarvitsemme erilaisia työvälineitä. Tilat mahdollistaisivat vielä useammankin yrityksen toiminnan”, Kirjavainen kertoo.
Linnan Marenki valmistaa makeita ja suolaisia tarjottavia sekä näyttäviä marenkeja. Is it Cooking puolestaan tarjoaa ravintola- ja catering-palveluja. |
Kirjavaisen mukaan prosessi tilan käytölle on tehty helpoksi
Keran halleilla. Alivuokrausmahdollisuus varmistettiin S-ryhmältä ja
alivuokralainen esiteltiin heille, mutta alivuokrasopimus on tehty keittiötilan
jakavien yritysten välille. Yrittäjien arkeen jaettu, yhteiskäyttöinen toimitila
tuo paljon etuja: ”Meille tilojen jakamisen parhaat puolet ovat yhteisöllisyys
ja toisen yrittäjän apu, sekä alhaisemmat vuokrakustannukset hyvällä
sijainnilla.”, Lahokoski kertoo.
Yhteiskäyttöinen toimitila on yksi ratkaisu toimitilojen haasteisiin pääkaupunkiseudulla. Tilojen tehokkaamman käytön kannalta rakennuksen käyttötarkoituksen muutos ja tilojen jakaminen tulisi olla joustavampaa. Sitä varten muutoksia tarvitaan sekä julkisen että yksityisen puolen toimijoilta tilojen muunneltavuuden, tyhjillään olevien tilojen käyttöönoton, sekä uudenlaisten käyttötapojen kannustamiseksi.
Kommentit
Lähetä kommentti