Koronakriisin "opit" kiertotalouteen

Tämän vieraskynä -kirjoituksen on kirjoittanut Irina Simola ELY-keskuksesta

Minulla oli ilo tavata Karoliinan ja Tommin tehotiimi kiertotalouden tiimoilta alkuvuodesta. On aina yhtä virkistävää keskustella asiastaan innostuneiden ihmisten kanssa. Ja kun heiltä sitten tuli pyyntö kirjoittaa blogi KIEPPI-hankkeen sivustolle, tottahan suostuin. Mutta myönnettäköön. Koronakriisi huolettaa, lukemattomista syystä. Juuri siksi on tärkeää pysähtyä sen äärelle, minkälaisiin uuden oppimisen paikkoihin koronakriisi meidät haastaa ja voisiko koronakriisistä seurata myös jotain hyvää? Mitä jos koronakriisi osoittautuukin jälkikäteen käännekohdaksi myös kiertotalousratkaisuiden edistämisessä?

Globaalissa taloudessa yllättävätkin asiat kytkeytyvät toisiinsa ja voivat aikaansaada nopeita, vaikeasti ennakoitavia kehityskulkuja. Silloin ketteryys ja joustavuus voivat olla meille keinoja selviytyä. Minkälaisiin nopeisiin toimintatapojen muutoksiin olemmekaan viime viikkoina olleet kykeneväisiä etäkokouksinemme ja -opetuksinemme, kun toimien välttämättömyys on ollut selvää? Tai miten julkiset tahot ovat yrityslähtöisesti järjestäneet yritysten kriisirahoitusta ja viestintää? Voisiko jotain tästä jäädä päälle meille kaikille myös akuutin kriisin jälkeen? Ymmärrystä siitä, että olemme jatkossakin samassa veneessä, tarviten toinen toisiamme kyetäksemme kokoamaan tarvittavan osaamisen ja resurssit hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymiseksi?

Koronakriisi tuo siis sen ymmärryksen äärelle, että kaikkia tarvitaan. Monenlaista osaamista ja ammattiryhmän edustajaa, niin yksityisiä kuin julkisia toimijoita. Jokaisen työpanos on arvokas ja mahdollistaa meille kestävän kehityksen varaan rakentuvan yhteiskunnan. Jos mikä tahansa sosiaalisesta, ympäristöllisestä tai taloudellisesta kestävän kehityksen pilarista lakoaa, eivät muutkaan osat pysy pystyssä. Näihin kolmeen pilariin myös kiertotalous nojaa.

Varmaa on, että kaikkinainen kilpailu resursseista tulee olemaan jatkossa entistä kovempaa. Pienen Suomen vahvuus voi olla kykymme ratkaista asioita yhdessä, monialaisesti ja ketterästi verkostojen voimaa hyödyntäen. Kykymme toimia tänään luo meille uskoa tulevaan. Kun keskitytään rakentamaan luottamukseen perustuvaa, ratkaisukeskeistä ja tavoitteellista yhteistyötä, voimme aikaansaada muutosta parempaan. Vaikkemme kertaloikkaa lineaaritaloudesta kiertotalouteen ottaisikaan, tulevaisuuden päätöksiä ja yhdessä tekemisen tapaa rakennetaan jo tänään. Samaan aikaan on tärkeää tunnistaa ja antaa arvo jo tehdylle työlle, nollasta emme suinkaan ole aloittamassa.

Pirkanmaan ELY-keskuksessa kiertotalous on nostettu toiminnan kehittämisen painopisteeksi ja selkänojaa kiertotalouden edistämiselle saamme muun muassa aluehallintovirastojen ja ELY-keskusten tuoreesta yhteisestä strategiasta. Kiertotalous poikkileikkaavana kokonaisuutena liittyy kaikkien vastuualueidemme toimintaan ja rooleihimme rahoittajana, kehityskumppanina, asiantuntijana ja viranomaisena. Tämän vuoden tavoitteena on paitsi käydä työpajoissa läpi omaa rooliamme ja mahdollisuuksiamme kiertotalouden edistäjänä, pystyttää yhteistyöverkosto biokaasutuotannon ja -käytön edistämiseksi Pirkanmaalla. Yhteistyössä muiden alueen toimijoiden kanssa tavoittelemme yhteistä näkemystä siitä, miten esimerkiksi voimme korvata fossiilisia raaka-aineita biokaasulla, miten tuemme elintärkeän ruuantuotantomme mahdollisuuksia hyötyä biokaasutuotannon arvoketjusta tai miten voimme ravinnekiertoja edistämällä parantaa vesistöjen tilaa. Monenlaista osaamista, näkemystä ja tulokulmaa tarvitaan mukaan.

Irinan lukuvinkejä:




Kirjoittaja:
Irina Simola, erityisasiantuntija (bio- ja kiertotalous)
Pirkanmaan ELY-keskus



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Biodiversiteetti kiertää Hiedanrannassa

Markkinaehtoinen kiertotalous vaatii tukea

Kaupungit infra-alan muutosajureina