Kiertotalous vaatii yritysten ja tiedemaailman yhteistyötä

Tämän vieraskynä -kirjoituksen on kirjoittanut Perttu Ketola (Cireco Oy) ja Jaakko Kinnunen (CoreLab)

Ilmastonmuutos on ihmiskunnan historian suurin haaste. Jos ihmiskunta aikoo säilyttää planeettamme elinkelpoisena tulevilla sukupolville ja turvata ekosysteemien säilymisen, koko elämänfilosofiamme täytyy ajatella uusiksi. Tämän haasteen ratkaisu vaatii uusia innovaatioita ja kumppanuuksia. Tampereella Cireco Finland Oy ja Tampereen yliopiston CoreLab ovat päättäneet olla osa tätä historiallista muutosta!


Cireco Finland Oy www.cireco.fi on erikoistunut kiertotalouden mukaiseen rakentamiseen ja tarjoaa asiakkaille kokonaisvaltaisia ratkaisuja, joissa otetaan huomioon kiertotalouden uusimmat innovaatiot. Cirecon palveluihin kuuluu omien konseptien kehittämisen ja tuottamisen lisäksi aluekehittäminen, projektinjohtourakointi, konsultointi, ja opetuspalvelut. Julkisen ja yksityisen sektorin tarpeisiin räätälöidään aina asiakkaan tarpeisiin soveltuva konsulttipaketti avuksi kunkin projektin toteutusta varten. Cireco tuottaa opetuspalveluita toisen- ja kolmannen asteen oppilaitoksille. YK-liiton kanssa on juuri sovittu kiertotalouden verkkokurssin kehittämisestä. Uusimpana aluevaltauksena Cirecolla on aloitettu Kiertotalouden kokonaisvaltainen konsultointi yhdessä kumppaniverkoston kanssa. Cireco pyrkii edistämään siirtymistä kiertotalouden mukaiseen ajattelumalliin yli toimialarajojen. Cireco on kiertotalouden tunnustettu edelläkävijä, joten on ollut varsin luontevaa ryhtyä kehittämään kokonaisuudessaan uutta toimintaympäristöä. Tulevaisuuden kaupungeissa kestävän kehityksen lisäksi on tärkeää miettiä, miten voimme lisätä elämänlaatua. Seuraava kehitteillä oleva konsepti onkin sosiaalisten arvojen tuominen mukaan ekologisemman toiminnan pohjalle.

Cirecon kunnianhimoisin kiertotaloustuote on nimeltään NorthBank – A Circular Building Concept, jossa on otettu huomioon kestävä kehitys aluekehittämisen näkökulmasta: rakentamisen kiertotalous, rakennusten elinkaaren pidentäminen, tekoäly, energia- ja vesiratkaisut sekä jakamistalouden tilat ja palvelut. Konseptiin voi tutustua osoitteessa www.northbank.fi. NorthBank-konseptin inspiraationa on toiminut Tampereen Hiedanrannan alue, kestävä ja älykäs kaupunginosa. Konsepti on mahdollista skaalata erilaisiin ympäristöihin. Tällä hetkellä on käynnissä aktiivinen keskustelu usean kaupungin kanssa heidän tonttivarannostaan. NorthBank -rakentaminen vastaa hiilineutraalien kaupunkien tarpeisiin ja ratkaisut vievät rakennussektoria ekologisempaan suuntaan. Infrarakentamisen puolella Cireco ja Stonelement ovat yhteistyössä kehittäneet Infraelementtituotteita, jotka ovat luonnonkiviverhoiltuja elementtejä. Siirrettävyyden ja kestävien materiaalien ansiosta pitkäikäisen elementin hiilijalanjälki on nykyiseen paikalla asennus -malliin verrattuna huomattavasti pienempi. Infraelementtien odotetaan tekevän läpimurron yleisten alueiden rakentamisessa, koska muuttuvien tarpeiden myötä kaupungit kehittyvät jatkuvasti ja rakenteita joudutaan muokkaamaan.


Cireco tähtää vahvasti kotimaisen markkinoiden lisäksi kansainväliseksi toimijaksi. Suomen kansallinen tavoite on olla kiertotalouden edelläkävijämaa vuoteen 2025 mennessä. Tämän tavoitteen toteutumiseksi tarvitsemme lisää konkretiaa. Paljon kiertotaloudesta jo puhutaan, mutta valitettavasti toimintaa on aivan liian vähän. Lainsäädäntö, asetukset ja määräykset täytyy saada tukemaan kestävää kehitystä mahdollisimman pian. Ekosysteemien luominen ja poikkitieteellinen yhteistyö eri toimialojen kesken auttaa poistamaan useita vääriä käytänteitä kehityksen tiellä, koska eri alojen asiantuntijat löytävät yhdessä laajemman tarkastelukulman asioille. Yhteistyö nousee ensisijaisen tärkeään asemaan, kun luodaan uutta talousmallia. Avoin yrityskulttuuri sekä tiedon jakaminen poistaa päällekkäisyyksien muodostumista ja tuo kaikille toimijoille lisäarvoa omaan liiketoimintaan. PPP-hankkeet (public-private-partnership) ovat mahdollisesti hyviä työkaluja tässä ajassa, jotta erilaisia pilotointeja saataisiin luotua entistä enemmän, sekä kytkettyä tutkimus- ja kehityslaitokset vahvemmin mukaan yritysten vetämiin projekteihin. Kilpailu, toistemme haastaminen sekä tiedon lisääminen (ja jakaminen) myös nopeuttavat kehityksen edistymistä.

Cireco on lähtenyt mukaan moneen eri toimintaympäristöön ja ekosysteemiin. Yhdessä toimiminen on kiertotalouden keskeisiä periaatteita ja Cirecolle niin ikään itseisarvo. Laajan yhteistyön myötä Cireco pystyy tarjoamaan myös asiakkaille parhaan mahdollisen vastineen. Tampereen seudulla tehdään poikkeuksellisen laajaa yhteistyötä ja pyritään tuomaan uudenlaisia käytänteitä ja innovaatioita kiertotalouden edistämiseksi. Viimeisimpänä Cireco on liittynyt mukaan CoreLab-verkoston yrityskumppaniksi. CoreLab on Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunnan yhteiskehittämisalusta, joka tuo yritysmaailman lähemmäksi yliopistoa. CoreLab-yhteistyö tarjoaa Cirecolle loistavan mahdollisuuden kehittää liiketoimiaan alan erityisasiantuntijoiden ja opiskelijoiden kanssa. CoreLab tarjoaa yrityskumppaneilleen monenlaisia yhteistyön muotoja:

1. Opiskelija- ja opetusyhteistyö
2. Tapahtumat ja viestintä
3. Innovaatioyhteistyö



Yliopiston tutkijoista ja yrityksistä muodostetaan teemaverkostoja, jotka keskittyvät esimerkiksi kiertotalouden, puurakentamisen, VR- ja AR-teknologian tai KIRA-alan digitalisaation kysymyksiin. Cireco on CoreLabin kiertotalousverkostolle arvokas yhteistyökumppani, jonka verkostot sekä Suomessa että ulkomailla hyödyttävät myös CoreLabia.

CoreLab koordinoi kiinteistö- ja rakennusalan tutkimushankkeita, joihin haetaan aktiivisesti yrityskumppaneita. Hankkeiden kautta yritykset pääsevät tiiviisti mukaan tutkimustyöhön, jonka avulla tuotetaan uutta tutkittua tietoa ja innovaatioita. Kiertotalous pyritään kytkemään osaksi kaikkia tutkimushankkeita. Tutkimusta ei tehdä pelkästään tutkijankammiossa: CoreLabin toiminnan peruslähtökohta on, että tutkimuskysymykset sidotaan alan todellisiin kysymyksiin ja haasteisiin.
Kesän molemmin puolin CoreLab on starttaamassa esimerkiksi Vuorekseen sijoittuvaa puukerrostaloprojektia, jossa puurakentamista tutkitaan sijoittajien ja kiinteistökehityksen näkökulmasta. PlanCity-hanke puolestaan etsii keinoja kehittää maankäytön suunnittelua. BOLDt-hanke keskittyy KIRA-alan digitalisaatioon, jossa koneoppimisen ja datalouhinnan avulla kehitetään pilotteja, jotka vievät rakennusten suunnittelua ja ylläpitoa kohti älykkäämpää rakentamista.
Yhteistyömahdollisuuksista ja työn tuloksista on myös ensiarvoisen tärkeää viestiä tehokkaasti. CoreLab ja Cireco järjestävätkin yhdessä erilaisia tapahtumia ja hyödyntävät monia viestinnän keinoja. Avoin viestintä hyödyttää kaikkia, kun uudet ideat leviävät mahdollisimman nopeasti mahdollisimman laajalle!

Kiertotalous on valtava muutos, joka vaatii laaja-alaista yhteistyötä. Uusien teknisten ratkaisujen ja materiaalien lisäksi ihmiskunnan tulee muuttaa ajattelutapaansa: Kehityksen täytyy perustua kestävälle pohjalle, jossa luonnon merkitys otetaan aina osaksi päätöksentekoprosessia. Materiaalit täytyy nähdä osana jatkumoa, jossa niitä käytetään useilla eri tavoilla niiden elinkaaren aikana. Suunnittelussa uudet liikkumis-, työskentely- ja energiantuotantomuodot täytyy ottaa entistä paremmin huomioon. Työtä on edessä valtavasti, mutta kiertotalous tarjoaa myös kokonaan uusia mahdollisuuksia. Cireco ja CoreLab ovat yhdessä osa kiertotalouden suurta muutosta.

Kirjoittajat:

Perttu Ketola, Cirecon Hallituksen puheenjohtaja
Jaakko Kinnunen, CoreLabin projektipäällikkö

Kommentit

  1. Mielenkiintoista! Erittäin laaja kirjoitus ja mukava lukea kunnon asiaa. Kiitokset siis siitä. Tuttavani kanssa olemme paljon ajatuksia pyörittäneet liiketoimintaan liittyen. Esimerkiksi konsultointi hänelle olisi alkuun varmasti hyvä, etenkin koska myös digitalisaatio on hieman hukassa. Kovasti tsemppiä sinne.
    https://www.xsolutions.fi/yhteystiedot

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Biodiversiteetti kiertää Hiedanrannassa

Markkinaehtoinen kiertotalous vaatii tukea

Kaupungit infra-alan muutosajureina